Diqus

Friday, July 17, 2015

What Happened, Miss Simone? (2015), USA, Regi: Liz Garbus



















Rebelsk Soul



What Happened, Miss Simone? er en dokumentar som tar for seg det spennende, men også veldig tøffe livet til Soul-artisten Nina Simone. Vi følger henne fra hun vokser opp som barn i Sør-statene  på 40-tallet, der hennes musikalske reise begynner der hun går i en lære hos en hvit pianolærerinne der hun blir lært opp i klassisk piano-lære. Man kan jo tenke seg hvor tøft det er for en ung afro-amerikansk jente å ta seg over til den delen der de hvite bor. Det var jo en tid med ekstrem segregering. Så det er jo ganske tydelig at Simone var en tøff kvinne.
Det er ikke lett å finne en plass som klassisk-pianist. Hun søker på plass på et institutt for klassisk musikk, men får ikke plass her, noe Simone selv indikerer at høyst sannsynlig var på grunn av at hun var svart.
Simone går så i gang med å ta spillejobber på en bare, men det blir krevd av bareieren at hun må synge for å beholde jobben. Og slik begynner Nina Simones vei for å bli en storhet innen soulen.
Og på 60 og 70-tallet har hun sin storhetstid. Men det er også mye problemer mellom henne og mannen hennes (som også er manageren), mannen slår henne og er veldig opptatt av at det blir penger i kassa. Jeg følte at han var ett skikkelig kryp. De har også en datter som havner midt i all galskapen. Simone er nesten aldri hjemme på grunn av konserter og turneer, og følr at hun ikke får vært der for datteren sin. Simone har det virkelig ikke bra med denne situasjonen, og hun har gjerne raseriutbrudd og krangler med bandmedlemene når de er på veien.

Dokumentaren tar også for seg Simones kamp for de svarte. Og dette er også en ting som virkelig sliter på Simone og hennes familie. Mannen hennes synes også at det er fælt at hun er så opptatt av dette, i og med at han mener at det skader merkevaren Nina Simone. Fy faen! Ble kvalm av denne mannen.

Nina Simone er ikke et perfekt menneske, etter hun har forlatt sin ektemann, flytter hun og datteren til Afrika, og der begynner hun å slå datteren. Synes det var fint at filmen viste at selv stjerner er ikke perfekte. Og det er ganske så klart at Nina Simone virkelig slet med sine indre demoner.

Jeg har ikke hørt så mye på Nina Simones musikk før. Men etter denne dokumentaren har jeg virkelig lyst til å sette meg mye mer inn i hennes musikk. Sangene hennes virker så ekte, og hun har ofte tekster som omhandler det som skjer i samtiden, og hun er ikke redd for å stå opp for de svartes kamp, for deres rettigheter. Og det var ikke bare bare å gjør det på denne tiden, der rasismen virkelig var på ett enda verre nivå enn det er nå til dags.

What Happened, Miss Simone? er en god introduksjon til Nina Simone og hennes liv. Men det er også historien om en kvinne som slet med seg og sin samtid. Absolutt en god musikk-dokumentar!

No comments:

Post a Comment