Diqus

Monday, July 13, 2015

Getting Any? (1994), Japan, Regi: Takeshi Kitano




















Ladies and Gentlemen, welcome aboard Instant Hell Airlines



Takeshi Kitano er uten tvil en snodig kar. Han lager voldelige filmer som Hana-bi (1997) og Outrage (2010), men også kunstneriske filmer som den vakre Dolls (2002). Men han har også lagd noe skikkelig sære filmer som den undervurderte og svært morsomme Glory to the Film Maker (2007)Getting Any? går helt klart som en av de sære filmene til Kitano.

I Getting Any følger vi idioten Asao (Dankan) i hans søken etter sex. Han har helt fra starten av filmen fått det for seg at han kommer til å få seg action ved å kjøpe seg en bil. I og med at han har dårlig råd kjøper han en skikkelig kassebil. Det er ganske festlig i en scene der han stopper ved en buss som har fått motorstopp i håp om at dama som står der skal håpe inn med han, men så viser det seg at alle på bussen skal sitte på. Vi får se en overfylt bil, både innvendig og utvendig. Lo godt av den scenen der.
Getting Any er på mange måter en stor vits. Vi følger Asaos dumme ideer for å få seg noe. Alt fra å prøve å rane en bank til å prøve seg som et forsøksdyr for to sære forskere. Mye av vitsene er mer forståelige dersom man har litt kjennskap til japansk kultur, som samurai-filmer og Godzilla. Jeg tok det meste av humoren, men mye av problemet med filmen er at det er mange morsomme situasjoner, men har ofte tendenser til å gå ut i det kjedelige. Joda, klart er det sært, men det begynner som regel ett sted og så blir det ikke tatt noe særlig lenger likevel. Dankan er god som idioten, og man føler hele tiden at han tar dumme beslutninger etter hverandre. Det er bare så synd at Kitano kunne gjort dette så enda mye mer morsomt.

Getting Any er en helt ok film, og er jo verdt å se for fans av Takeshi Kitano, og man får jo noe festlige scener. Men det er nok ikke en film jeg kommer til å sette på så altfor ofte. Da føler jeg at tidligere nevnte Glory to the Film Maker og Gen Sekguchis geniale Survive Style 5+ er mye festligere og egentlig enda særere.

No comments:

Post a Comment